Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


Rez viniča

2. 2. 2010

 

 Kedysi dávno Grék Pausanias pozoroval ker, ktorého výhonky ohrýzol osol. Zistil,že v nasledujúcom roku tento ker priniesol väčšiu úrodu krajších strapcov. Od tých čias sa vinič každoročne zrezáva. Najvhodnejší čas na rez je koniec februára a marec. Príliš neskorý rez spôsobuje zvýšené vylučovanie prúdiacej miazgy, čo môže ker dosť oslabiť.

 

 

Krátky rez:  jednoročné drevo skracujeme na 1-5 púčikové čapíky.Vyhovuje odrodám Rizling vlašský, Silvánske zelené, Portugalske modré, Muškát žltý, Olšava, Arkadija.

 

Stredný rez:  nechávame poloťažne s 6-8 púčikmi a záložný čapík. Vhodný pre odrody Neuburské, Muller Thurgau, Frankovka, Svätovavrinecké, Veltínske zelené, Diamant, Opál, Negra.

 

 Dlhý rez:  nechávame ťažne s 10-14 púčikmi.Dlhé rodivé drevo treba ohýbať,aby vypučali všetky púčiky.Vhodný pre odrody Rizling rýnsky, Tramín červený, Sauvignon, Guzaľ Kara, Dačnyj, Muškát Ottonel.

Zaťaženie udávame v jednotke: očko/m2. Robíme to preto, lebo ker môže byť odlišný pri rôznom spôsobe vedenia, spone, v rôznom kondičnom stave, atď. Prepočet na praktické očko/ker už ľahko urobíme. Napríklad ak máme spon 3x1 m, tak 1 ker zaberá 3 m2, to znamená, že keď chcem zaťažiť ker na 10 očiek/m2, tak na jednom kre ponechám 30 očiek.

  

 
Reklama

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.